Zekanın tek bir bilimsel tanımı yoktur. Ancak zekayı bireyin düşünme, anlama, uyum sağlama, muhakeme etme ve çözüm üretme yeteneği olarak tanımlamak mümkündür.
Zihinsel Engel, küçük yaşta ortaya çıkan ve zihinsel becerilerin ortalamanın önemli ölçüde altında olması olarak tanımlanır.
Zihinsel Engel için Zeka Geriliği ve Mental Retardasyon terimleri de kullanılır.
Zihinsel engelliliğin çok sayıda nedeni olmakla birlikte bunları kabaca; doğum öncesinde, doğum sırasında yaşananlar ve doğum sonrasında olan nedenler olarak kategorize edebiliriz.
Gebelikte annenin yaşı, tıbbi öyküsü (ilaç kullanımı vs), hamilelik esnasında yaşadığı travmatik olaylar, genetik yatkınlık, kötü alışkanlıklar (sigara, alkol vb.), beslenme kalitesi zihinsel engel oluşmasında etkilidir.
Riskli doğumlar, doğum sırasında yaşanabilecek fizikslel kazalar, doğum ortamının hijyenik olmayışı, kordon dolanması gibi sebepler zihinsel engelliliğin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Sağlıksız veya yetersiz beslene, enfeksiyonlar ve ateşli hastalıklar (özellikle küçük yaşta yaşanan), kaza-travmalar.
Sosyal Gelişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimizde Zihinsel Engelli bireylere alanında uzman personelimiz tarafından MEB "Zihinsel Yetersizliği Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı" doğrultusunda eğitim verilmektedir. Zihinsel Yetersizliği Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programını buradan inceleyebilrsiniz.
Hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.